Naročite se na VIP novice

Ali lahko prodam nepremičnino brez gradbenega ali uporabnega dovoljenja

Ali lahko prodam nepremičnino brez gradbenega ali uporabnega dovoljenja?

Mnogo prodajalcev in kupcev nepremičnin se sprašuje ali lahko prodam ali kupim nepremičnino brez gradbenega ali uporabnega dovoljenja?

Na splošno velja, da morajo vsi zgrajeni objekti (razen nekterih izjem, GZ-1) imeti pravnomočno gradbeno dovoljenje in pridobljeno uporabno dovoljenje. V praksi in po zakonodaji velja, da imajo objekti zgrajeni pred 31.12.1967, gradbeno in uporabno dovoljenje po samem zakonu. V praksi pomeni, da se šteje, da, če tak objekt po nastanku, ni bil spremenjen in se mu ni spremenila namembnost, grabeno dovoljenje in uporabno dovoljenje. Upravna enota pa lahko na zahtevo lastnika, izda odločbo o domnevi o izdanem gradbenem in uporabnem dovoljenju.

Za objekte, ki pa so zgrajeni po letu 1967 in pred 2005, velja, da so že imela izdana gradbena dovoljenja. lastnik pa lahko pridobi uporabno dovoljenje, če ga še ni (v času pisanja tega članka, je del zakona, ki ureja “to obdobje” gradnje zadržan s strani Ustavnega sodišča).

Sama prodaja ni pogojena z gradbenim ali uporabnim dovoljenjem. To ni pogoj. Je pa seveda potrebno biti pazljiv, ker obstaja razlika v tem ali ima objekt gradbeno in nima uporabnega dovoljenja ali nima ne gradbenega in ne uporabnega dovoljenja.

V vsakem primeru svetujem, da se pred nakupom pozanimate pri strokovnjaku (nepremičninski posrednik, notar, odvetnik…) kako je z dokumentacijo in pri gradbenem strokovnjaku, glede dejanskega stanja objekta, ki se ga kupuje oz. prodaja.

Torej vprašanje: Ali lahko prodam nepremičnino brez gradbenega ali uporabnega dovoljenja, nujno zahteva odgovor: obvezen je natančen pregled dokumenatcije in dejanskega stanja nepremičnine v naravi.

HITRA PRODAJA NEPREMIČNINE

01

PRILAGODLJIVOST

Prilagodljivost v vseh okoliščinah, tako trgu kot potrebam strank,

02

TANAL ALL INCLUSIVE

Edinstvena "Tanal all inclusive" storitev, ki za vas pomeni popolnoma brezskrbna prodaja nepremičnine.

03

NOVI TRENDI

Sledenje zadnjim smernicam na trgu nepremičnin in uporaba najnovejših tehnologij.

04

KOMUNIKACIJA

Ključ do uspeha je komunikacija z vami. Zato ste vedno obveščeni o aktivnostih.

ZADNJE PRODANE NEPREMIČNINE

GDPR*