Kako se je trg nepremičnin spremenil v zadnjem letu

Kako se je trg nepremičnin spremenil v zadnjem letu?

Kako se je trg nepremičnin spremenil v zadnjem letu?

Kakšne so bile cene nepremičnin in ponudba nepremičnin pred enim letom in kakšne so danes? Odločili smo se, da bomo naredili enostaven pregled trga. In sicer kakšna je bila ponudba stanovanj in hiš pred enim letom in kakšna je danes? Kakšne so bile takrat oglaševane cene, torej približno enim letom in kakšne so oglaševane cene nepremičnin danes?

Naredili smo pregled za Ljubljano, Maribor, Južno Primorsko in pa Celje. Pogledali smo povprečne oglaševane cene pred približno enim letom in pa povprečne oglaševane cene danes? Za osnovo smo vzeli portal nepremičnine.net. Hkrati pa smo pogledali kakšno je število nepremičnin v ponudbi. Torej koliko se prodaja trenutno stanovanj v Ljubljani, v Južni Primorski, v Mariboru in v Celju ter koliko je bilo v ponudbi nepremičnin, torej stanovanj in hiš pred približno enim letom.

Kako se je trg nepremičnin spremenil v zadnjem letu?

Ugotovili smo, da se je podaljšal čas prodaje v tem enem letu, da imamo slabo ponudbo nepremičnin, se pravi malo novih nepremičnih je v ponudbi (povprečje), in da cene v povprečju še vedno vztrajajo visoko, niso pa nujno vedno posod cene nepremičnin ekstremno visoke.

Marsikatera nepremičnina se tudi že proda za občutno nižjo ceno, kot se je oglaševala, to pomeni za 10%, 15%, tudi 20% nižjo ceno, če seveda lastnik želi previsoko izhodiščno prodajno ceno. Te zanima vrednost tvoje nepremičnine? Klikni tukaj.

V Ljubljani je pred enim letom bilo v ponudbi 1120 stanovanj (vir. nepremicnine.net). Na današnji dan, torej na 12. marec 2024, jih je v ponudbi 892. To pomeni okoli 25% manj stanovanj v ponudbi, torej manj se jih oglašuje in prodaja kot pred letom dni.

Kakšne so oglaševane cene, torej željene prodajne povprečne cene nepremičnin v Ljubljani? Za stanovanja so bile eno leto nazaj povpeične oglaševane cene približno 4.170 evrov po kvadratnem metru, danes so 4.600 evrov po kvadratnem metru. To pomeni, da je povprečna oglaševana cena, za 10% višja kot je bila eno leto nazaj.

Imamo bistveno manjšo ponudbo nepremičnin, slabšo ponudbo, manj nepremičnih v ponudbi, kar pomeni manjšo konkurenco, kar pomeni manjša izbira nepremičnih in seveda posledičnjo so cene visoke oziroma se vzdržuje nek visok nivo oglaševanih cen.

V praksi to pomeni, da se podaljšuje čas prodaje in se proda malo nepremičnin,

Na območju Južne Primorske je bilo lani v ponudbi 354 stanovanj, letos 378. To pomeni, da je približno 6% več stanovanj v ponudbi kot lani.

Poprečna oglaševana cena stanovanj lani je bila 4200 evrov po kvadratnem metru, danes je poprečna glaševana cena 4300 evrov po kvadratnem metru. To velja za povprečje v Kopru, Izoli in Piranu. Imamo pa izjeme, kjer je cena lahko dosti višja.

Kaj se je dogajalo v Mariboru? Stanovanj je bilo lani v ponudbi 307, letos jih je bilo na dan pisanja te objave v ponudbi 316. Poprečna oglaševana cena je letos malenkost nižja kot lani.

V povprečju je bila cena stanovanj v Mariboru okoli 2200 evrov po kvadratnem metru.

Kaj se je dogajalo v Celju?

Stanovanja lani 174 stanovanj v ponudbi letos 136, se pravi imamo za skoraj 30% manj stanovanj v ponudbi kot jih je bilo leto nazaj. Cene vglaševane v lani 2170 poprečne, leto 2500 evrom za kvadratni meter.

Za podrobnejši opis in primerjavo, poglej video na povezavi tukaj.

V poprečju oz. kar večinoma za vse nepremičnine velja, da se prodajajo dalj časa, kot so se pred letom dni, Predvsem, ker so želje prodajalcev še vedno zelo visoke, oziroma previsoke.

Kaj se bo dogajalo na trgu nepremičnin v letu 2024 in kakšne bodo cene nepremičnin, pa je zelo težko napovedati. Prostora za rast cen nepremičnin ni, ali bodo cene nepremičnin padle ali ne, pa bomo videli v bližnji prihodnosti.

HITRA PRODAJA NEPREMIČNINE

01

PRILAGODLJIVOST

Prilagodljivost v vseh okoliščinah, tako trgu kot potrebam strank,

02

TANAL ALL INCLUSIVE

Edinstvena "Tanal all inclusive" storitev, ki za vas pomeni popolnoma brezskrbna prodaja nepremičnine.

03

NOVI TRENDI

Sledenje zadnjim smernicam na trgu nepremičnin in uporaba najnovejših tehnologij.

04

KOMUNIKACIJA

Ključ do uspeha je komunikacija z vami. Zato ste vedno obveščeni o aktivnostih.

GDPR*