Naročite se na VIP novice

Kakšno vrednost nepremičnine določiti ob dedovanju

Pri dedovanju nepremičnine je pomembno pravilno oceniti njeno vrednost, saj ta vpliva na več stvari, med drugim tudi na kasnejše plačilo davkov pri prodaji nepremičnine.

Mnogi se obračajo name z željo po informaciji kakšno vrednost nepremičnine naj napišejo v primeru dedovanja.

Pri dedovanju se na zapuščinski razpravi določa tudi vrednost podedovanega premoženja. Praviloma se oceni vsaka stvar, ki je predmet dedovanja posebej. Hkrati pa se določi skupna vrednost zapuščine. To, da pri dedovanju določite vrednost za vsako stvar, ki je del zapuščine je pomembno zato, da se ob morebitni kasnejši prodaji, v našem primeru nepremičnine, izognete prevelikemu plačilu davka na kapitalski dobiček. Morda pa ga ravno zaradi pravilno ocenjenje vrednosti nepremičnine na dan dedovanja, ne boste plačali.

Če pri dedovanju nepremičnine ni pravilno ocenjena njena vrednost, se lahko kasneje pri prodaji pojavi težava s plačilom davkov na dobiček. V tem primeru se namreč kot dobiček šteje razlika med prodajno in nakupno ceno nepremičnine, pri čemer je nakupna cena enaka vrednosti, po kateri je dedič pridobil nepremičnino. Če je bila ta vrednost napačno ocenjena, se lahko zgodi, da bo prodajna cena višja od nakupne cene, kar bo pomenilo višji znesek davka na dobiček. Poleg tega lahko napačno ocenjena vrednost nepremičnine vpliva tudi na davčno osnovo za davek na dediščine in darila. Če je vrednost nepremičnine napačno ocenjena, se lahko zgodi, da bo ta osnova prenizka, kar bo pomenilo manjše plačilo davka na dediščino ali darilo. Vendar pa lahko v takšnem primeru pride tudi do težave, če davčni organ ugotovi napako pri oceni in zahteva doplačilo davka skupaj z obrestmi.

Zato je pri dedovanju nepremičnine pomembno pravilno oceniti njeno vrednost, saj lahko to prepreči morebitne težave in neprijetnosti pri kasnejši prodaji ali pri plačevanju davkov na dediščine in darila. Sam strankam vedno svetujem, da je bolje ob dedovanju plačati kakšen evro več sodne takse, kot pa kasneje v primeru prodaje podedovane nepremičnine, plačevati davek na kapitalski dobiček, ki je lahko tudi 25% od ustvarjenega dobička. Obstajajo pa tudi primeri, ko stranke ne ocenijo posamezne vrednosti nepremičnine ob dedovanju. V tem primeru je lahko več scenarijev v primeru kasnejše prodaje nepremičnine. Ti so tudi odvisni od časa, ki je pretekel od dneva dedovanja torej pridobitve lastninske pravice in dneva prodaje. Praviloma pa je v teh primeru potrebna uradna cenitev nepremičnine na dan pridobitve, torej dedovanja.

HITRA PRODAJA NEPREMIČNINE

01

PRILAGODLJIVOST

Prilagodljivost v vseh okoliščinah, tako trgu kot potrebam strank,

02

TANAL ALL INCLUSIVE

Edinstvena "Tanal all inclusive" storitev, ki za vas pomeni popolnoma brezskrbna prodaja nepremičnine.

03

NOVI TRENDI

Sledenje zadnjim smernicam na trgu nepremičnin in uporaba najnovejših tehnologij.

04

KOMUNIKACIJA

Ključ do uspeha je komunikacija z vami. Zato ste vedno obveščeni o aktivnostih.

ZADNJE PRODANE NEPREMIČNINE

GDPR*